Bu yazımızda sizlere bebeklerde ve çocuklarda rastlanan Hemanjiom yani halk arasındaki adıyla damar benlerinden bahsedeceğiz. Hemangiom veya hemangioma da denilen bir tür damar tümörü veya damar beni olan bu hastalık, çocuklarda en sık saptanan iyi huylu tümör olarak sınıflandırılmıştır. Aslında çocuklarda ortaya çıkmaz bebeklikten yani doğuştan vardır bebek büyüdükçe o da büyür,bazen bebeğin büyüme hızından çok daha hızlı büyüyebilir.
Hemanjiom neden olur ?
Hemanjiomların neden olduğu konusunda onlarca bilimsel araştırmaya rağmen kesin bir sonuç ortaya konmamış olsa da bazı kromozomal anomaliler ve genetik geçişli hastalıklar suçlanmıştır. Zamanında doğmuş bebeklerin %1.1-2.6’sında hemanjiom görülmekle birlikte prematüre bebeklerde daha sık rastlanmaktadır. Nedeni bilinmemekle birlikte hemanjiomlar, kızlarda 2-5 kat fazla saptanmaktadır. Hemanjiomlar genel olarak annenin hamileliği sırasında, gelişmekte olan kromozomların dış etkenlere maruz kalması sonucu kendiliğinden oluşan damarsal yapılardır.
Bebeğinde Hemanjiom Olan Ne Yapmalıdır?
Doğum yapacak anne babalar mutlaka damar beni hastalığı hakkında bilgi edinmeli, hastalığı ve belirtilerini yakından tanıyıp, bebeklerin dünyaya gelmesinden sonra hemanjiom olup olmadıklarına dikkat etmeleri oldukça önem arz etmektedir. Tüm hastalıklarda olduğu gibi hastalıktan korkmak yerine, o hastalık hakkında bilgi sahibi olmak ve erken tedavi ile hastalığın üstesinden gelinmelidir. Bu yüzden anne ve babaların doğum sonrası bebeklerinin vücudunda meydana gelen değişiklikleri ve ortaya çıkan kızarıklık, kitle gibi belirtileri yakından takip ederek bir an önce hekime başvurmalıdır. Hemanjiomların yaklaşık 1/3’ü doğumda mevcuttur. Bununla birlikte çoğu kez yaşamın ilk haftaları içinde belirginleşirler.
Hemanjiomların yerleşimi
Hemanjiomların en az %50-60’ı baş-boyun bölgesinde, %25’i gövdede, %15’i de kol ve bacaklarda yerleşir. Hemanjiomlar yüzeyel, derin veya karma tipte olabilir. Yüzeysel hemanjiomlar canlı kırmızı, keskin sınırlıdır ve üzerine basmakla kısmen solar. Derin yerleşimli hemanjiomlar en sık olarak karaciğerde rastlanmaktadır. Kas içinde ve çevre dokulara yayılmış halde; ağrı, şişlik ve kitle belirtileri ile ortaya çıkan hemanjiomların tanısı ilerleyen yaşlara kadar konulamamaktadır.
Büyüme Sürecine Girerse Ne Olur?
Aileler bebeklerinde saptanan damar benini sürekli takip ettiklerinde büyüme olup olmadığını görürler. Bunun en kolay yolu 10 – 15 günde fotoğrafını çekip karşılaştırmaktır. Büyüme sürecine giren damar beni büyük bir tehlikenin habercisi olup, büyüme konusunda sınır tanımadan devam etmektedir. Öylesi yüz kısmında ortaya çıkan bir hemanjiom yüz kısmını tamamen kaplayıp gözleri kör edebilir. O nedenle büyüme sürecine girdiğini anladığınız hemanjiom için hemen tedavi süreci başlamalıdır
Hemanjiom Tedavisi Nasıl Yapılır?
Önceki yıllarda hemajiomlar daha çok izleme sürecine bırakılır ve yıllar içerisinde kendiliğinden küçülmesi ve geçmesi beklenirdi. Bu yöntem ile takip edilen hemanjiomların bazılarında küçülme meydana gelmekte fakat tamamen iyileşme görülmemektedir. Daha sonraları hipertansiyon tedavisinde kullanılan propranol içerikli ilacın hemanjiomlar üzerinde %50 oranında küçülme sağladığı tamamen rastlantısal olarak saptandı ve bu ilaç ile tedaviler düzenlendi. Fakat bu ilacın kullanımı sırasında çok ciddi yan etkiler olabildiği için hastaların hastaneye yatırılması ve gözlemlenmesi, herhangi bir yan etki olduğunda ise ilacın tamamen kesilmesi gerekir. Ayrıca kullanan hastaların %50 gibi yüksek bir oranında başarıya ulaşılamamaktadır.
IDEA kliniği olarak hemanjiomların tedavisinde ilaç enjeksiyonu uygulayarak, o bölgede oluşmuş olan damar ağını kurutma yöntemi uygulanmakta ve hemanjiom kalıcı olarak yok edilmektedir. Tedaviye başlamak için hemanjiomun büyümesini beklemek gerekmemekte, üstüne üstlük tedavi sürecini uzatabilmektedir.
IDEA Bakırköy ve İzmir, Ankara ve Bursa kliniklerimizde hemanjiom tedavisi uygulanmaktadır. Muayenelerimiz SGK’lı hastalarımıza ücretsizdir. Konu ile ilgili daha fazla bilgi için yandaki bağlantıya tıklayınız.
Op. Dr. Atilla Kaya, deneyimli bir genel cerrahi uzmanı olup aynı zamanda medikal estetik uzmanıdır. Özellikle proktoloji alanında uzmandır ve makat hastalıkları teşhis ve tedavisi konusunda önemli bir tecrübeye sahiptir.
1.5 yaşında bir kızım var ve sol kulak arkasında bir hemanjiom var. ameliyatı çok öneren bir doktor olmadı. ilaçla tedavisinde ise deneyimli bir kişinin yapması gerektiğini söylediler. aynı zamanda tedavi ücretininde bir hayli maliyetli olduğunu söylediler. bana ortalama bir fiyat verebilmeniz mümkünmüdür ve bu hemanjiom denen şey bir seferde alınan ilaçla geçiyor mu ?
Uzman Doktor
Tedavinin uygulanabilirliği ve ücreti muayene sırasında belirlenebilmekte.Ameliyatsız olarak hemanjiomun tedavisi kliniğimizde yapılabilmektedir. tek seans uygulama yetmeyebilir. muayenemiz ücretsizdir. iletişim numaralarımızdan ulaşarak randevunuzu alabilirsiniz. Geçmiş olsun
Hocam merhaba
2,5 yaşında bir kızım var ilk doğduğunda gözünün üstünde pembemsi bir leke var dı zaman içinde kızardı ve belirginleşti bişi yapmalımıyız yoksa beklemelimiyiz.
Uzman Doktor
Tedavi edilmesi gerekir.Ameliyatsız olarak tedavi edebiliriz, fakat önce muayene etmek gerekir. Muayenemiz ücretsiz, 0232 422 1006 numaralı hattan randevu alabilirsiniz. Geçmiş olsun
3 aylık bebeğimin sırtında hemanjiom var. Tedavi için uygun bir yaş var mı?
Uzman Doktor
Fotoğraflarla büyümesini takip edin. 6 aylık olana kadar takip yararlı olabilir. Bu süre sonunda tedavi uygundur. Geçmiş olsun
Merhabalar hocam.benim esimin kolununda hemanjiyum var.iki defa ameliyat oldu fakat her seferinde kendini yeniledi.bu seferde ameliyat dediler fakat damarlarinda kisalma oldugy icin.felc kalma riskinin olduguny soylediler.ne yapmamiz gerekir.yardimci olabilirseniz cok sevinirim
Amine Köse: Size en yakın şubemize gelirseniz ameliyatsız yöntemler açısından değerlendiririz.
Merhaba. Benim kızım ilk seansı Bakırköyde ve diğer 5 seansı Bursada almak üzere 6 ay kliniğinizde tedavi gördü ve hiç bir sonuç alamadık. Üstelik ücretin geri ödenmesi konusunda söz verilmişti. Kesin çözüm diyorsunuz ama ben sonuç alamadım.
Merhaba;
Sizin tedavinize başlayan ve ücreti alan Dr Mustafa Bolat’tır, hastalığınız konusunda yardımcı olmaya çalıştığımız halde bizden şikayetçi olmanız üzücü. Ne yazık ki sizin gibi mağdur edilen çok hasta var. Paranızı geri almak istiyorsanız parayı verdiğiniz doktor Mustafa Bolat ile görüşmelisiniz. Bu tür hasta şikayetlerinin çok artması sebebiyle kliniğinin adını değiştirmek zorunda kalan Dr Mustafa Bolat’ın kliniğinin yeni adı Climed dir, oradan ulaşabilirsiniz.