Kıl Dönmesi (Pilonidal Sinus) hakkında merak edilenler.

Kıl dönmesi genellikle kıl batması ile karıştırılmaktadır. Oysa yapı itibari ile birbirinden oldukça farklı hastalıklardır. Ayrıca kıl dönmesi genellikle erkeklerde, kıl batması ise genellikle kadınlarda görülmektedir.

Kısaca ayrım yapacak olursak kıl dönmesi vücuttan kopan kıl ve tüylerin deri altında birikmesidir. Kıl batması ise normal seyrinde uzayan kılların deri yüzeyine çıkamayarak deri altında büyümesidir. Bu yazımızda kıl dönmesinin ne olduğundan ve nasıl tedavi edildiğinden bahsedeceğiz. ,

Kıl Dönmesi (Pilonidal Sinüs) Nedir?

Kıl dönmesi tıbbi literatürde pilonidal sinüs olarak geçmektedir. Pilus (saç) + nidus (küme) anlamına gelmektedir. Yani saç kümesi. Aslında hastalığın anlaşılmasında ismi bile yeterlidir.

Kıl dönmesi

Kıl dönmesi hastalığında vücuttan kopan saç ve tüyler sürtünmenin de etkisi ile birlikte kuyruk sokumunda derinin altına geçerek saç kümeleri oluşturmaktadır. Günlük olarak 100 tel saç dökülmesi normal kabul edilmektedir. Uzun süre oturmaya, yanlış oturma şekline ve yetersiz hijyene bağlı olarak dökülen saçlar kuyruk sokumunda birikebilir. Bu saç kümesine kıl dönmesi kapsülü ismi verilmektedir. Çok büyük oranla kuyruk sokumundan görülen kıl dönmesi nadiren de olsa göbek deliğinde de görülebilmektedir.

Kıl Dönmesi Kimlerde Görülür?

Kıl dönmesi hastalarının ortak özelliklerinin belirlenmesi için bazı araştırmalar yapılmıştır. Bu araştırmalar sayesinde hastalığın risk grupları tespit edilmiştir.

Örneğin, rastgele seçilen 322 hasta arasında yapılan bir çalışmada genel nüfusta kıl dönmesi görülme riski %26 olarak tespit edilmiştir. Ayrıca bu çalışmada erkeklerde hastalığın görülme riskinin kadınlara oranlara 2.3 kat daha fazla olduğu da tespit edilmiştir. Aynı çalışmada hastalar yaş aralığı olarak değerlendirildiğinde erkekler için ortalama yaş 21 ken kadınlar için 19 olduğu tespit edilmiştir. Hastalardan %34ünün vücut kitel indeksinin normalin üzerinde olduğu ve %44ünün de uzun süre oturarak çalıştığı elde edilen veriler arasındadır. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7745322/

2. Dünya savaşı yıllarında Amerikan askeri hastanelerinde yapılan bir araştırmada kıl dönmesi hastalarının büyük bir kısmının jeep şoförü olduğu tespit edilmiştir. Bu araştırma sonrasında hastalık uzun süre jeep hastalığı olarak anılmıştır. Bunun sebebi ise jeep şoförlerinin uzun süre oturarak araç kullanmasıdır. Türkiye’de 1000 askerin katıldığı buna benzer bir araştırma yapılmıştır. 1000 kişiden 88inde kıl dönmesi tespit edilmiştir.Hastaların 18inin ailesinde de aynı hastalığın olduğu, 58 tanesinin uzun yollarda şoförlük yaptığı ve 34 tanesinin aşırı kilolu olduğu tespit edilmiştir. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10365835/

Yapılan araştırmalar göz önüne alındığında uzun süre oturulması ortak noktadır. Yani uzun süre oturarak çalışanların risk grubunda olduğu söylenebilir. Tabi ki tek kriter bu değildir. Hastalığın kıllar ve tüylerle alakalı olması kıl yoğunluğu fazla olan kişilerinde risk grubunda olduğu anlamına gelmektedir.


Kıl Dönmesi Nasıl Anlaşılır?

Kıl Giriş Delikleri

Sorunun temelinde kılların cilt altına girmesi bulunmaktadır. Bu nedenle ilk olarak görülecek belirti ciltte oluşan kıl giriş delikleridir. Bölgeden kaynaklı olarak kişini giriş deliklerini fark etmesi pek mümkün olmayabilir. Çıplak gözle bakıldığında görülebilecek boyuttadır kıl giriş delikleri. Kıl dönmesi şüphesi olan kişiler uygun bir kişi bularak kıl giriş deliği olup olmadığını kontrol ettirebilir veya direk olarak bir proktoloji uzmanına ( makat uzmanına) giderek muayene olabilir.

Apse

Kılların cilt altında birikmeye başlaması ile birlikte kuyruk sokumunda apse meydana gelir. Bunun sebebi ise vücudun yabancı cisim olarak algıladığı kılları korunmak amacı ile çevrelediği kapsüldür. Bu kapsüle kıl dönmesi kapsülü ismi verilir. İlk etapta fark edilmeyen hastalık zamanla apsenin oluşumu ile kendini belli etmeye başlar.

Akıntı

Vücut deri altında biriken kılları yok etmek için bir sıvı salgılar. Kılların yok edilmesine etkisi olmayan bu sıvı akıntı, ıslaklık ve kötü kokuya neden olabilir. Uzun süreli akıntılar tedavisi meşakkatli olan fistül hastalığının oluşmasına neden olabilir. Fistül hastalığı hakkında detaylı bilgi almak için linkteki yazımızı inceleyebilirsiniz. https://www.ideaklinik.com/makat-fistulu.html

Şişlik

Kılların biriktiği kapsül ve cildin salgıladığı sıvı kuyruk sokumu bölgesinde şişliğe neden olur. Şişlik ile beraber kızarıklık da var ise soruna enfeksiyon eşlik ettiği düşünülür.

Ağrı

Apse, şişlik ve enfeksiyon üçlüsü şiddetli ağrı yaşanmasına neden olur. Apsenin boşaltılması tedavi edici olmasa da ağrının hafiflemesi için faydalı olacaktır.

Kıl Dönmesi Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Bugüne kadar yaklaşık 15 tane kıl dönmesi ameliyatı geliştirilmiştir. Amaç kesi açılarak kıl dönmesi kapsülünün çıkartılmasıdır. Bazıları biraz abartmış olmalı ki 4×7 cm alanda kesi yaparak adamın kalçasında 28cm uzunluğunda bir dikiş bırakmaktan çekinmemiş, neyse ki sağlık alanında başarılarını ortaya koyan Türk hekimler Mikro Sinüsektomi yöntemi geliştirmiştir. Op. Dr. Atilla KAYA tarafından geliştirilen Mikro Sinüsektomi bir çok hastanede uygulanmaya başlamıştır. Sadece 2 cm alanda yapılan kesi ile kıl dönmesi kapsülü ile birlikte çıkarılır ve cerrahi dikiş ile dikilir. Sadece 10 dakika süren bu işlem sonucunda hasta özgürlüğüne kavuşur. Diğer ameliyatlar gibi hastanede yatma, pansuman, iş gücü kaybı sorunu oluşmaz. İnanmıyorsanız aşağıda IDEA hekimleri tarafından video’yu izleyin.

Video linkki: https://www.youtube.com/watch?v=-bMNIJPZnkM

Yukarıda izlemiş olduğunuz Mikro Sinüsektomi yöntemi şimdi İzmir’de olup, IDEA İzmir Kliniği genel cerrahi uzmanları tarafından sizde 10 dakikada sağlığınıza kavuşabilirsiniz.  Kıl dönmesi hakkında daha fazla bilgiye https://www.kildonmesiklinigi.com adresinden ulaşabilir, muayene ve tedavi içinde IDEA randevunuzu yandaki linkten hemen alabilirsiniz. https://www.ideaklinik.com/online-randevu

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Detaylı bilgi ve randevu için tıkla Detaylı bilgi ve randevu için tıkla